Menu
Gildia Pióra na Patronite

fyrfle dzieciom na Wielkanoc

Kotka Ciri i jeż Barnaba
Postanowili urządzić Wielkanoc
Dla zwierzątek z Placu Lacha
Więc chodzili od zagrody do zagrody
I zapraszali zwierzątka na bal
Najpierw poszli do kurnika
I o swoim pomyśle powiedzieli
Kogutowi Łyliamowi i kokoszce Gertrudzie
I tą ostatnią poprosili o kilka pisanek
Na uroczyste śniadanie wielkanocne
Łyliam grzecznie acz koniecznie odmówił
Gdyż zaplanował już być
W tą Wielkanoc świątecznym rosołem
I elementem smacznego półmiska pieczystego
Więc nasi bohaterowwie
Udali się do bernardyna Ksawergo
I jego wiernej towarzyszki wylegiwania się
Pod świerkiem rozłożystym
Kotki Kunegundy
Ci z radością odpowiedzieli że przyjdą
I wykradną nawet ze spiżarni
Ich dobrych państwa
Kawałek wędzonego barana
I tak szli do płotu od płotu
I tak z chęcią godziły się
Przyjść po rezurekcji
Na uroczyste śniadanie kaczki
Indyki perliczki a nawet
Dzikie bażanty i sarny
Które zapowiedziały
Przyniesienie ze swoich spiżarni
Ostrężyny borówki
Oraz nalewki z głogu i jarzębiny czerwonej
Pod popołudnie Ciri i Barnaba
Szczęśliwi wrócili na ulicę Ogrodową
Gdzie na nich czekał
Szczęśliwy fyrfle i jeszcze
Bardziej szczęśliwa Filutka
Którzy mieli już dla nich przyszykowane
Suchą sterylną karmę na obiad
Z Biedronki na Wieprzu
I wszyscy spokojnie potem
W modlitwie czekali
Triduum Paschlne

297 589 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!