Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kato-Propaganda

Kościół wyzysk przeprowadza,
Rządząc zacofanym państwem.
Ciemny lud się na to zgadza
Nie kiwając nawet palcem.

Ksiądz z plebanii, blisko ciebie
Za opłatę przyzwoitą
Gwarantuje miejsce w niebie
I opinię znakomitą.

On samemu 'Niebieskiemu'
Może Cię polecić szczerze
Choć ja, mówiąc po bożemu
Wciąż nie bardzo ufam 'wierze'.

To wciskanie zabobonów
To zbiór podań, legend, baśni
Który na wzór Babilonu
Jest przyczyną ludzkich waśni...

548 wyświetleń
6 tekstów
0 obserwujących
  • 3 May 2013, 11:48

    lubie to :)