Menu
Gildia Pióra na Patronite

Grzechy kościoła

Kościół jest nietolerancyjny
Bo walczy z grzechem
Kościół jest przeciwko równości
Bo dąży ku ideałom
Kościół ogranicza wolność
Bo zakazuje aborcji
Kościół nawet podważa samostanowienie
Nakazując poświęcenie
Tak ogólnie to kościół mocno ogranicza

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • fyrfle

    22 August 2018, 10:09

    Nawiążę do jednego wątku z Waszej dyskusji - owej ery przebudzenia, która jak głosiła Elżbieta Nowalska w zasadzie miała się kończyć w 2012 roku i po niej ludzie mieli być otwarci na swiat nadprzyrodzony, żyć zgodnie z naturą i przyrodą, a tymczasem nic się nie wydarzyło. Ja też miałem okres fascynacji nev age i tym podobnymi. Cóż, lata minęły, ja spotkałem miłość i szukam swojego miejsca w katolicyzmie, mimo,ze chcę go ostro reformować. Wiara w Boga wystarczy i przyroda przez ogród, oczywiście miłość zwycięża wszystko, zwłaszcza dogmaty i sakramenty tegoż kościoła. Życie jest czymś bardzo indywidualnym i relatywnym.

  • danioł

    19 July 2018, 20:35

    to wiersz czy jakieś postulaty
    brakuje:
    "kościół mnie zranił i wciąż płaczę"
    weź się w garść

  • 16 July 2018, 20:29

    Mówisz kościół - rozwój człowieka... Hmmm...
    Otóż drogi Rozar, kościół gdyby otworzył przed światem swoje biblioteki Watykanskie, okazało y się, że to, czego uczy się teraz w szkołach i w życiu codziennym ludzi, jest kłamstwem gorszym niż świat wirtualny i jego fikcja.
    Na szczęścia to era przebudzenia.
    Śpij w spokoju Rozar.

  • 16 July 2018, 19:48

    Udało mi się odezwać incognito. :)
    Urok cytatów.
    Pozdrawiam :)

  • RozaR

    16 July 2018, 19:10

    mecho - właśnie wszystko na odwrót - kościół jest elementem rozwoju człowieka.
    To tam gdzie jest chrześcijaństwo powstała cywilizacja szpitale , empatia oraz wielka sztuka .
    Zobacz na mapę a się przekonasz .
    Czyli jednak kroczymy w dobrym kierunku - albo w najlepszym wytyczonym przez człowieka .
    Ponadto niezbyt to mądre tak paplać bo coś ci się wydaje - więcej pokory i analizy .

  • 16 July 2018, 18:39

    Kościół...
    Walczy z grzechem, który sam stworzył
    Wymyślil organizację, podszywajac się pod ideologie, do której jest mu ho ho daleko.

  • fyrfle

    16 July 2018, 11:57

    Co sądzicie o tej zmasowanej akcji obrony egzorcystów i egzorcyzmów przez nasz KRK? Artykuły w tygodnikach czy wczorajsze kazania. Ciekawe czy jak zadaje się z kodowcami, to grozi to opętaniem czy jest to opętanie?

  • 16 July 2018, 10:52

    nikt nie nakazał nam i Wam należeć do Kościoła
    WOLNOŚĆ jest... WOLNA WOLA

  • silvershadow

    16 July 2018, 09:08

    słabiutko. taka wyliczanka. pozdrawiam