Menu
Gildia Pióra na Patronite

On jest

"Kołyszę to umarłe — i nucę coś przenikliwie niemego

przewijam to umarłe
ogniste koszule — co je chcę zjedwabnić
w czesalni strof"
Latarnik z Faros

Już daje światło młodym poetom
i grób przykryją nowe strofy.
Ktoś się zatrzyma, przeczyta wersy,
bo wszak choć umarł-żyje w pamięci.

Ze starannością wiersze pisane,
warto powrócić do liter cichych-
wczoraj pomiędzy, dzisiaj nad nami
-nieme w niebiosach przemierza drogi.

Pochylę głowę i łzę uronię-
niechaj otwarty będzie to rozdział.
W zadumie powiem-nie odchodź jeszcze,
piękna poezją na wieki zostań.

Ku Pamięci...I my przystańmy w cichym wspomnieniu...

Motto: Książeczka do człowieczeństwa ( zbiór wierszy)-fragment
Autor: Jerzy Bilewicz vel Latarnik z Faros

5441 wyświetleń
25 tekstów
13 obserwujących
  • krysta

    8 July 2014, 22:48

    Piękny gest...Wspaniały wiersz.

    ''Ku Pamięci...I my przystańmy w cichym wspomnieniu...''

    Pozdrawiam serdecznie Xavier

  • Malusia_035

    8 July 2014, 20:47

    Piękny :)

    Pozdrawiam :))

  • zapach_bzu

    8 July 2014, 20:32

    Super Xav...

  • Czinka

    8 July 2014, 19:28

    P I Ę K N O

    jedwabny niebios śpiew
    ugorów gorzki płacz
    twoich sukienek w szafie
    smutny szelest

    piękno

    przybrało postać wiernego psa
    z pyskiem na moich kolanach
    * * * * * * * * * * * * *
    czerwiec 2014
    autor- Latarnik z Faros

    pozwoliłam sobie wkleić ten wiersz jego autorstwa..mój ulubiony

    pamięć po Nim w jego poezji zostanie [*]

  • wdech

    8 July 2014, 19:23

    [*]