Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nawet nie mam ochoty na herbatę

Kołyszesz biodrami
w barok odziana
pod niebem sklepionym
pałacu łukami

Palcami po tralkach widzisz
w ogrodzie
gdzie wierzby chylą głowy ku tobie
i wylewnie cześć oddają rękami
ubrane rozśpiewanymi ptakami

A ja mieszkam w kawalerce
którą uknuł dla mnie Gomułka
a umeblował Edward Gierek
bo każdy miał jednakowe gusta

Ty słuchasz Czajkowskiego
a ja zgryźliwego szczekania
pneumatycznego młota
z którym tańczy wątły robotnik
wśród błękitnych spalin
za oknem

Podleję kwiaty

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Seneka 18

    11 August 2012, 08:42

    Przepiękny obraz rzeczywistości...trafiasz w sedno...gratuluję.