Menu
Gildia Pióra na Patronite

tym razem minęło mnie jakoś bardziej

kolejna noc wymazuje portrety
które ujmowaliśmy kiedyś
jednym letnim spojrzeniem

i tęskno za snem
w którym patrzyło się w zarysowane twarze
co w kącie oka rozpychały się po źrenice
- w bezsenność

zapomniany kontur człowieka
w którym cień gdzieś prześwituje przez palce
jak przez stłuczoną szybę zza której chętnie wyjrzałbym
popatrzeć jak mi tęskno było wtedy pomachać na pożegnanie

które to już okiennice
pozamykane przed światem
bo coś wypadło ze zmęczonych zawiasów

i trudno patrzeć wieczorem
jak w latarniach cichnie ostatnie światło

czułe beztroską potknięcia
rozrzucono gdzieś wraz z wiatrem
i brak drogi w której można by siebie pominąć

stopa w stopę
parzyć pod nogi
życie o niebo skracać
i nie sięgać gwiazd
- wciąż bawić się z nimi w ciemno

ale jest sucho
mniej wciska się bardziej
umiera tu śmierć
a sen wygląda choć odrobinę

jaśniej

14 239 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    6 July 2014, 22:13

    [;

  • sprajtka

    6 July 2014, 17:22

    Chcę rzadko to fakt, ale to nie znaczy, że nie rozumiem tego co czytam;)

  • .Rodia

    6 July 2014, 17:10

    no Ala, widzę że jednak jak chcesz to potrafisz - tylko mało kiedy chcesz ;p
    podoba się

    nie wiem czy stać mnie na takie skromne pohamowanie [;
    zobaczymy jak wyjdzie w praniu ten Black Magic power ;D

  • sprajtka

    6 July 2014, 16:01

    Sen zawiesił się jak zegar
    Oczekując na wskazówki
    którym brak podstaw

    Wyludniony wzrok
    pozbawił się ryzyka
    że zaiskrzy w nim łza
    która roznieci iskrę
    krótkowzrocznego obrazu

    Noc jest bezduszna
    Jak światło latarni
    tępo rozświetlającej
    ziemię, która czuje się
    o niebo lepsza...gdyż
    pod nogami trwa...

    *tak sobie jak zwykle powędrowałam obok...;)

  • .Rodia

    6 July 2014, 15:16

    a dziękuję wam
    Wam

    wena? hm, raczej jej brak heh
    wena wynika z emocji, a nie sklejania pięknych słówek w całość, bo nie chciało się iść spać [;

  • gorzkaczekolada

    6 July 2014, 02:43

    piękne!