Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kłębowisko tryumfalne zamiast łuku.

Kochane kłębowisko
Rudbekii, jeżówek i dali.
Gwiazdozbiór kolorwych rozgwiazd.

Codziennie przedstawiają nam się inaczej.
Czasem przywdziewają
Płaszcz ze złotych nici słonecznych.

Raz szatę królewską
Ciągną po ziemi.
Niewidzialną bo z wiatru.

I wiemy o niej tylko po kołysance,
Która kołysze ich łodygi,
Ale nie do snu.

Bo w rzeczywistości jest
Majestatycznym tańcem ich kwiatów,
Przypominającym poloneza,
Może walca.

Jakby nie nazwał,
Jakimi by pięknymi strofami nie opisał,
To jesteśmy świadkami
Swojego tryumfu nad obojętnością
Betonowej szarości.

297 745 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!