Menu
Gildia Pióra na Patronite

Polsko!

Kocham cię, Polsko!
Za góry i lasy,
Morze, jeziora
I rzeki wspaniałe.
Za historię, tę wygraną
I tę nieszczęśliwą.
Za wojny, zabory,
Powstania i strajki.
Kocham cię, Polsko!
Za język tak piękny,
Często za trudny
Nawet dla rodaków.
Za Polki przepiękne
I Polaków niezwykłych.
Kocham cię, Polsko!
Za wiedźmina, husarię,
Skłodowską, Piłsudskiego
I papieża Polaka.
Po prostu cię, Polsko,
Tak bardzo pokochałam,
Szkoda tylko, że tyleś
Rządzona przez barany.

32 783 wyświetlenia
337 tekstów
63 obserwujących
  • Kasik

    25 January 2014, 13:31

    A dziękuję! :)

  • sultan

    25 January 2014, 13:13

    bardzo fajny wiersz ... Kocham cię Polsko !!!

  • Kasik

    11 November 2013, 11:18

    Martyno - ale jakie szczęście, że tylko te dwa wersy :)
    Agnieszko - dziękuję za te bardzo miłe dla mnie słowa :)

  • misiek45

    10 November 2013, 19:22

    Pięknie i z oddaniem dla kraju,a to że rządzą barany to fakt-pozdrawiam miło :)
    Świetny wiersz :)

  • Martini2726

    10 November 2013, 19:01

    Jakie smutne i prawdziwe dwa ostatnie wersy....