Menu
Gildia Pióra na Patronite

Damy, róże i konfitury

kobiety z naszej rodziny
uciekają się do różnych sposobów
i same śpiewają kocham cię życie

babcia żyje konfiturami
zajada chandry i w najsroższe zimy
przełamuje lody
w ostatniej wodzie po kisielu

mama pachnie różą
wygrywa zakład o kolejny dzień
i przed snem oswaja myśli
o chwastach po sąsiedzku zasianych

ja się prowadzę jak dama
wychodzę z twarzą od klientów
i dla osłody przerabiam gorzkie rachunki
z różaną konfiturą

kobiety w naszej rodzinie
przywiązują się do kontaktów
bez róży nie ma konfitury
nie mają smaku bez damy

12 234 wyświetlenia
103 teksty
8 obserwujących
  • kuloodporna

    23 October 2020, 21:10

    Chociaż wolę stokrotki...wiersz ten jest przesłodki.....:)

  • Joan40

    22 October 2020, 20:08

    Piękny obrazek. Szczęśliwe te kobietki, aż miło się czyta. Bardzo pozytywne. Pozdrawiam;)