Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kobieta, która...

Kobieta, która tęskni
ciało brzemienne bólem
otacza ramieniem
omywa starannie ze zwątpienia
karmi nadzieją
ubiera w marzenia

chce przetrwać
dlatego ćwiczy cierpliwość
tłumi gniew, że właśnie ona…
z uporem oddala żal
wie, że nie potrafi przestać
więc nie walczy

głównym jej wrogiem jest czas
który na przekór prawom natury
biegnie do tyłu
i w tempie zwolnionym
rozciąga na kole tortury sekundy
po kres górny nieskończony

ponieważ nie jest w stanie
niczym zapełnić uczucia pustki
które żyje w niej niechciane
bezradnie rozkłada ręce
i nadal czeka

kobieta, która tęskni

15 090 wyświetleń
80 tekstów
22 obserwujących
  • finezja

    19 September 2012, 20:20

    Bardzo dziękuję:). Miłego wieczoru:)

  • luterin

    18 September 2012, 22:49

    "głównym jej wrogiem jest czas
    który na przekór prawom natury
    biegnie do tyłu"...wiersz przepiękny...Pozdrawiam serdecznie.:)

  • finezja

    11 July 2012, 20:50

    Dziękuję Agnieszko:)

  • agniecha1383

    11 July 2012, 20:30

    właśnie tak i ja czuję...nie potrafiłabym jednak w tak piękny sposób opisać tego jak Ty...cudowny wiersz... nawet pachnie tęsknotą

  • finezja

    11 July 2012, 20:25

    Bardzo, bardzo dziękuję za piękny wiersz i za komentarze. Miło mi :)

  • marka

    11 July 2012, 14:36

    Znajomo mi wygląda.
    Jest jak życie.

  • miramija

    10 July 2012, 23:17

    Piękny wiersz...

  • 10 July 2012, 23:12

    W zasięgu siebie...

    z mozołem unosisz wiarę
    w drugiego człowieka
    przygięta cieniem osamotnienia
    i z nadzieją wypatrujesz jego słów

    czekasz…
    aż dni rumieńców nabiorą
    brzemienne pożądaniem

    i uwolnisz księżyc nocą
    jego włosy rozczeszesz kwieciście
    pragnieniu… pozwolisz zapłonąć
    a gdy czas spełnienia nadejdzie

    uniesiesz w sen spokojny

    by w zasięgu siebie…
    śnić wspólną rzeczywistość
    .............................................................

    Uczucia pustki... tęsknota nie wypełni
    Trzeba żyć dalej, by marzenia spełnić...

    Pozdrawiam :)))