Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 18 December 2021

Les choses de la vie

klucz żurawi przeciął błękit
nad uciszonymi sadami
a z oczu mi patrzy - smutne niebo
którego od serca
odkleić się nie da

czego nie widziałem - już nie zobaczę
czego nie napisałem - już nie napiszę
nie poznam miast
dróg
nie przekroczę brzegów

jest tylko teraz
tylko tu i nigdy więcej

bo ja kochałem tylko kilka twarzy
kilka słów
cieni

i żadna siła
tej wiary nigdy nie zachwiała
że są rzeczy pewne - jak śmierć
i tak piękne
jak bywa tylko drugi człowiek

101 618 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • 19 December 2021, 12:21

    ... lecz czasem wystarczy mały promyk na niebie, jedna, niepozorna, nowa twarz, skrawek czyjegoś głosu, albo okruch zapachu, żeby błękit nabrał ciepłej barwy, mimo zimna za oknem. :)
    Miłego dnia. :))

    od Kenzo, lontano, Kasandra48
    • Adnachiel

      21 December 2021, 04:02

      To wciąż za mało, moje serce, żeby żyć...

      :)

      od yestem
  • Adnachiel

    18 December 2021, 16:59

    Merci!
    Za przeczytanie, zastanowienie i za ten wodospad gwiazd! :)