Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dlaczego?

Kłamstwo bliższe zawsze ucha,
umie gościć się naiwnie,
nieproszone siada, słucha,
nie karmione żre przeciwnie.

Prawda to bezdomna pani,
nigdzie miejsca nie zagrzeje,
kłam świadomie jeszcze rani,
I szyderczo z niej się śmieje.

Niezaradna, brak przyjaźni,
na salonach nielubiana,
i samotna w wielkiej łaźni,
z brudem ciągle jest mieszana.

Kłamstwo się panoszy wszędzie,
prawda musi się rozpychać,
media, prasa złe narzędzie,
niedające jej oddychać.

Krótko prawdę pamiętamy,
co dobrego może dać?
Nie sięga do rangi damy,
To nie trzeba o nią dbać?

Oddziel ucho od rozumu,
zasłyszane puszczaj bokiem,
wychodzące szepty z tłumu,
później będą wielkim szokiem.

Miejsca brak przy twoim stole,
jeden tylko się obżera,
prawdy widok w oczy kole,
a i w ucho nie dociera.

To jak kawior ci smakuje,
smak dla elit przeznaczony,
inny obraz mnie nurtuje,
że ten świat jest popieprzony.

2521 wyświetleń
24 teksty
0 obserwujących
  • 29 June 2020, 18:44

    oojej jakie dluuugie