Menu
Gildia Pióra na Patronite

Akt z wróżką - prolog

kiedyś wierzyłem
że wystarczy przed snem
wywiesić poduszkę przez okno

przenikając oddechem nocy
emanuje czymś bliższym
nabierając gwiezdnej mocy

pokój też jest umowny
nocą na klaśnięcie wolnej myśli
przyjmuje kształt dowolny

przemeblowanie ciszy

gdy odpoczywa ciało, czuwa człowieczeństwo
a sił wszystkich siła
świadomości otwiera pandorę

w oddychającym ścianami pokoju
ni to konwalii i zbóż palonych
odosobnienia zapach przenika szparami

intensywność aury po granice bólu
ciekawskich zmysłów rozciąga końce
nienazwana posiada wszystkie imiona
przed nią chyli się czoło i ugnie każde kolano

energetyczny stan biegunów zachwianych
rozprasza wszelkie pojęcie
na tlen i azot rozbija powietrze

wędrówką wzroku istoty bez twarzy
wypala przemiennie studząc lodem
zostawiane na skórze tajemne ślady

tak uczy władać własną potęgą
otwiera ujście emocji skłębionych
wskazuje dokąd myśl i byt gna
sensowność na kole nieskończoności
..
z cmentarzem zamiast serca istota
o cierniach przyjaznych i cieple w oczach
walencyjnością zapomnenia
materią i czasem władali
wspólny magnetyzm armita-nadi
przez chwile w bezruchu trwali

54 941 wyświetleń
976 tekstów
58 obserwujących
  • Smurf007

    1 March 2018, 21:41

    Dziękuję za taką przychylną, ciekawą opinię :)

  • Smurf007

    3 January 2018, 18:15

    Bożeno, Smoczku, Onejko wielkie dzięki i witam. Naju, to może powinnaś rozwarzyć, pisanie o tak błogich stanach..:)
    Guliet, to znalezisko którego orginałowi postanowiłem pozostać wierny, więc niewiele zdołałem zrobić ;P postaram się może jakoś minimalistyczniej zrewanżować te potoki aromatycznych wód :)
    Fyrfle, piszesz jakbyś właśnie z jakiś głębin, mrocznych podróży wrócił.. ale fajnie że zajrzałeś ;)

    Wszystkim posyłam najgorętsze życzenia, noworocznych spełnień choć połowy tego, co sobie postanowiliśmy wymarzyć :)

  • fyrfle

    3 January 2018, 15:28

    Taka głębia na głębokościach, straszliwie bijąca się ujrzeć człowieka, a pragnąca być światłością - zapomniała, że na głębokościach światło nie dochodzi, więc nie ma mocy sprawczej by oświecić.

  • giulietka

    3 January 2018, 14:47

    Ty To masz fantazję!;)
    Fajnie, że się wreszcie rozgadałeś, można Cię czytać i czytać:)

  • onejka

    3 January 2018, 08:31

    No no Smurfie...odleciałeś
    I miło, że Cię tutaj przywiało w NR ad 2018

  • Naja

    3 January 2018, 00:48

    Ja tak mam po maryśce :-)

    Tak na poważnie, umiejętność zatapiania się w świadomości i odczuwaniu jest fajną rzeczą. Wiele jednak zależy od bodźca.
    Nie należy również zapomnieć o tym, żeby powrócić...

  • 3 January 2018, 00:25

    Ciekawe. :)
    Wyróżniający się tekst.
    Dobranoc. :)

  • piórem2

    3 January 2018, 00:22

    Mocny powrót. Ambitny tekst.