Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::stare czasy::...

Kiedyś było lepiej,
Ciekawiej, fajniej etc.
I nie mam tu na myśli komuny,
Bo mój świat dziecinny
Tego nie pamięta.

Pamiętam za to, że dawniej
Kolegów szukało się na ulicy
Dzwoniąc po domofonach i waląc do drzwi,
Pytając się, czy są w domu
Wyciągało się ich na podwórko.

A dziś dzieciaki siedzą przed komputerem
Albo łażą z telefonem w ręku.
Za rozrywkę biorą upicie się
I to najlepiej do nieprzytomności.
Albo jarają by następnego dnia nic nie pamiętać.

A my z chłopakami staliśmy w bramie
Albo siedzieliśmy na ławce pod blokiem.
Pod trzepakiem graliśmy w dwa E.
O ścianę kopiąc piłkę
Zdobywaliśmy kolejne literki do Króla.

Na bramce graliśmy w tysiąca
Albo w jedno podanie
A w wakacje o szesnastej
Wszyscy wracaliśmy do domu na „Tsubase”
By później udawać go przy piłce.

Wieczorem gdy chrabąszcze unosiły się nad trawą
Z krzykiem na ustach
I z plastikowymi butelkami w ręku
Za nimi biegaliśmy nazywając je dziabągami.
Eh to były piękne czasy...

21 109 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
  • marka

    29 July 2010, 20:07

    Masz rację.
    Człowiekowi zawsze włącza się tęsknota do starych czasów.