Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bajka z kałuży

Kiedyś Książe z piernika
do cukrowej Księżniczki się udał.
Prosił: "Zatańcz ze mną choć raz moja luba!"
Nie wiedział, że serduszko dziewczyny
nie wzruszone jest na mężczyzn zaloty.
Zasmucił się młodzieniec, zaraz ukląkł
i śpiewać zaczął arię tak przenikliwie rozpaczliwą,
że Księżniczki serce...drgnęło.
Na nieszczęście płakać zaczęła.
Po chwili cała się rozpłynęła.
Po tym zdarzeniu Książe zniknął, gdzie?
Nikt nie wie.
Lecz jeśliś kochankiem i Ty nieszczęśliwym
usłyszeć możesz ten śpiew nadwrażliwy
patrząc na kałuże
i widząc w nich odbicie
pełnej złudnego piękna Księżniczki jak róże.

29 247 wyświetleń
291 tekstów
7 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!