Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rolka papieru toaletowego

Kiedyś czuwał
nad nami Bóg
czy aniołowie
a teraz nadzorować będzie Musk
rozpościerający satelity
nad ludzką głową

To ten miliarder
policzy każdy nasz krok
i włosy na głowie
będzie nas widział
jak Bóg
skrytych w najgłębszym dole

A gdy podskoczy lud
by mieć czegoś więcej
wyświetli na niebie cud
by tłum popadł w drżenie

Kto ma technologię
ten ma władzę
człowiek będzie numerem
w nowym ładzie...

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Anna S.

    23 March 2021, 22:01

    "Pan Bóg widzi wszystko" - mawiała moja babcia. Kiedyś mnie to dziwiło i zastanawiało, jak to jest możliwe? Być może technologia stworzona przez człowieka (Ave Ja) , wcale nie jest jego wymysłem. Może to Bóg uchylił człowiekowi rąbka tajemnicy? A teraz patrzy, co człowiek z tym zrobi.....

    • Odys syn Laertesa

      23 March 2021, 22:15

      Skoro nie czuje wstydu przed Bogiem, który nie potrzebuje kamer, to może poczuje przed drugim człowiekiem. Kto wie, może człowiek za jakiś czas odkryje w sobie potrzebę skromności i intymności, skoro do tej pory uważał że mu to niepotrzebne bo "nienowoczesne" ;)

  • Odys syn Laertesa

    23 March 2021, 20:05

    Liczenie obywateli odbywa się od zarania dziejów. "Ten świat" na tym polega. Numery kont bankowych, PESEL, NIP, itd itp. Nic strasznego ani piekielnego w tym nie ma. Taka jest konsekwencja rozwoju gospodarczego i wymiany informacji, gdzie można tylko czasem ubolewać nad jakością jednego i drugiego... Największym zagrożeniem, dla rozumu i wiary (jedno bez drugiego nie istnieje) jest łatwość z jaką ludzie wciskają sobie teorie spiskowe, które w niczym nie zmieniają ich życia, a najbardziej nie zmieniają tego czego Bóg od nas najbardziej oczekuje, co jednak nie przeszkadza człowiekowi w mieszaniu jednego z drugim... Z całą pewnością Wszechmocny nie jest zazdrosny ani zatroskany o to, że ktoś wymyślił urządzenie uzbrojone w kamery i mikrofony, kupowane i noszone ze sobą wszędzie przez tegoż człowieka. Przez które pisze on i mówi do innych rzeczy znane od początków ludzkości... tyle że kiedyś nie na taką skalę i nie oznakowane "numerem telefonu" ;)

    od Sexoh't, Hares, Anna S.