Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wtedy wiem

Teksty z obrazami - Wtedy wiem - exsilentio
Wtedy wiem - exsilentio

Kiedy patrzę na Ciebie, dziewczyno,
Okruch słońca w potłuczonym szkle,
Widzę chleb pachnący i wino,
I przejrzystą, gorącą widzę łzę.
Gdy dotykam, kochana, Twojej dłoni,
Aksamitnej, twardej życia szkołą,
Choć jej drżenie spłoszone chwilę płonie,
Zwykła czułość gładzi przecież czoło.
W końcu motyl cichych ust otula skroń
I dwa drzewa różnych losów spina snem.
Wtedy właśnie wiem, znajduję wreszcie dom
I ten dom pokocham, właśnie wtedy wiem.

Quid Quidem

42 013 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!