Menu
Gildia Pióra na Patronite

SANTA POLONIA

Kiedy czasem jadę
Nad Jeziorem Międzybrodzkim,
Czy gdzieś we wąwozach beskidzkich,
To serce chce mi wyskoczyć,
Takie to wszystko piękne i zachwycające.

Duma i radość mnie rozpiera,
Że mieszkam tutaj - w Polsce!
Naprawdę bluźniłbym bardzo
Gdybym cokolwiek narzekał.
Tu tu tu i tylko tu!

Mając takie wody.
Mając takie zbocza i szlaki.
Mając takie łany zbóż,
Na takich polach,
To naprawdę nie wolno,
Więc tu tu tu i tylko tu!

Jeśli ktoś mi mówi, że inne, że gdzieś,
To wiem, że łże, że sprzedajny i
Psa nie obrażę.
Nawet nie wiem jak go nazwać,
Żeby "Kaina" mordercę Matki
Napiętnować.

Tak. Niebiański kraj, tylko narodu nie ma,
Coraz więcej, jak powiedział Piłsudski...

297 747 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!