Menu
Gildia Pióra na Patronite

Każda godzina

Teksty z obrazami - Każda godzina - exsilentio
Każda godzina - exsilentio

Kiedy ciebie nie ma, w malinach
Płynie każda godzina,
Za milą mila.
Rzeka falami śpiewa
Szumiącym gałęziom drzew.
Śpi zanudzony szczęściem gniew
Chociaż Ciebie nie ma.

Zapach Twoich włosów ciepło trzymam.
Lek na całe piekło. Smak wina
Czuję dziś we wszystkich winach,
Kiedy Ciebie nie ma ze mną, tu, w malinach.
A jednak dzis w tej dolinie nie jest tak ciemno.
Bóg ma uśmiechniętą minę,
kiedy dwoje staje się jednym.

Kiedy Ciebie nie ma, na łące
Trawy czeszą grzywy moich smutków.
Wtedy uśmiecham się aż do skutku,
Widząc na wodzie iskierki skaczące.
Wysychają lęki od tej odtrutki,
Tylko Tomo uparcie szczeka,
nie wiadomo komu,
"Chodź do domu! Chodź do domu!".
Ja w szumie traw tylko sobie czekam.
Bo jesteś najbliżej, nawet tak daleka.

Quid Quidem

41 485 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących