Menu
Gildia Pióra na Patronite

STRACH

Każdy się czegoś w swym życiu boi
Każdy na cienkiej granicy strachu stoi
Już będąc dzieckiem, aż do starości
Każdy w swym wnętrzu strach jakiś gości

Boimy się tego co od życia nam dane
Ciemności, decyzji, drogi w nieznane
Boimy się ludzi, czynów i słowa
Boimy się myśli, bo nie wiemy co chowa

Boimy się ocen, spojrzeń, relacji
Boimy się nawet słusznych swych racji
Drżymy w obliczu najmniejszych przykrości
I wciąż się boimy własnej samotności

Boimy się uczuć, utraty co mamy
Drżymy o bliskich, których kochamy
Boimy się zdrowia, by go nie utracić
I kosztów – za co przyjdzie nam zapłacić

Drżymy by sprostać matczynej miłości
Boimy się smutku w obliczu starości
Boimy się bólu, choroby, rozstania
Boimy się nawet rodzinnego spotkania

A najważniejszy strach nie do zbycia
Im starsi jesteśmy boimy się życia
Boimy się wiary, śmierci i Boga
Boimy się siebie – taka w nas trwoga

19 681 wyświetleń
162 teksty
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!