Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ludzi zagubienie, czyli epitafium dla niespełnionych marzeń

Każdy człowiek
Widzi inne barwy, gdy
Patrzy w lustro, lub na kroplę farby.
Co z tego? To dowodzi tylko naszej odmienności,
Jako nadrzędnej cechy ludzkości.

Każdy człowiek,
Myśląc że jest twardy,
Jak ta góra i pełen pogardy
Patrzy na współbraci
Śniąc o tych których stracił.

Jesteś człowiekiem.
Wzorem dla gawiedzi.
Czemu reagujesz pogardliwym skrzekiem
Na marzenia wszystkich dzieci?

Zatańcz, zatańcz z nami.
Tak, zatańczę. Lecz cóż to?
Nie ruszasz nogami... Zostaw więc już to!

Przeszłość powinna iść po własnej drodze.
Lecz nie potrafimy dać jej wolności
Wycieńczeni srodze,
Pozbawieni miłości.

Idź, idź dalej, gdy
Zewsząd otacza cię srebrzyste miasto.
Nie bój się tej prawdy
Jak dzielenia miłości przez sto
Tysięcy wspólnych chwil
Na twej drodze życia...
Drodze tysiąca mil...
A każda jej odnoga prowadzi w inny wszechświat,
Tam, gdzie ukochani nie powiedzą "Szach mat",
Myśląc o uczuciach żywionych do ciebie.
Spotkajmy się kiedyś pośród gwiazd na niebie.

7265 wyświetleń
104 teksty
6 obserwujących
  • Fileus

    6 May 2010, 15:05

    "Epitafium" jest to dlatego, że marzenia, które były niespełnione musiały niedawno umrzeć.

  • 5 May 2010, 22:22

    Świetny wiersz i bardzo przemawiający :) Trafił do mnie już po pierwszych wersach :) Najbardziej podoba mi się fragment
    "Każdy człowiek,
    Myśląc że jest twardy,
    Jak ta góra i pełen pogardy
    Patrzy na współbraci
    Śniąc o tych których stracił"

    Mam nadzieję na rozwój twórczości, powodzenia :))