Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dolce vitae

Kamienną ciszą
tym samym "amen" błogosławią
nie dokończonym modlitwom i bluźnierstwom
jej fale
wbrew mostom nawrócenia i brodom apostazji
komunią tej samej głębi
łącząc brzegi wiary i zwątpienia
przeciw ludzkim drogowskazom
od zapomnianych źródeł
ku nie znanym ujściom
czyniąc ich nieba i piekła
tylko powierzchnią luster i mułem dna
bo jej woda jednako słodka
tym co litośnie gasi pożar ich pragnienia
i tym co zachłannie odbiera ostatni łyk powietrza
spragnionych kusząc
"wszystko po raz pierwszy"
tonących pocieszając
"nic dwa razy".

89 695 wyświetleń
1387 tekstów
12 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!