Menu
Gildia Pióra na Patronite

Samotni w związku...

Już nie widzą blasku swoich oczu
nie wpatrują się jak kiedyś w ich niebieski kolor
regałem przedzielili duży pokój
zamiast miłości w domu zagościł horror…

W lodówce wydzielili sobie oddzielne półki
w kuchni wywiesili listę obowiązków
jedno, co ich jeszcze łączy to miłość do córki
i tylko dla niej nie rozwiązują swojego związku…

A kiedyś było przecież tak pięknie
wpatrzeni w siebie jak dwa aniołki z obrazu na ścianie
zanosili Bogu, co niedziela modlitwy w podzięce
za szczęście, za miłość za wzajemne kochanie…

Lecz nie wiedzieli, że bywają też trudne w życiu chwile
że los czasem wystawi na próbę ich wspólne kochanie
ucząc, że związek to nie tylko przyjemne motyle
ale przede wszystkim gotowość na wzajemne trwanie…

189 977 wyświetleń
1575 tekstów
600 obserwujących
  • anja341

    30 June 2011, 19:44

    po prostu coś pięknego. Cała prawda

  • marka

    26 June 2011, 11:56

    Prawdziwy i życiowy wiersz.
    Tak to w życiu często bywa.
    Pozdrawiam i wielkiego plusa stawiam...
    +

  • Seneka 18

    26 June 2011, 11:08

    Romku...zanim napisałem pierwszy wiersz często zaglądałem do tego działu tylko po to by poczytać Twoje wiersze...Dla mnie jesteś doskonałym poetą czemu wielokrotnie dawałem wyraz na forum by Twój wiersz stał się myślą dnia...
    W moich wierszach...mało jest piękna i być może też ( jak napisał kiedyś jeden z tytejszych poetów) mało poezji...
    Ja tylko opisuję życie...swoje obserwacje...swoje poglądy...i to co czuję...
    A piękno, które mnie fascynuje to Wy...i więcej tu jestem dla czytania niż dla pisania...
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • 26 June 2011, 11:07

    Poruszyłeś bardzo istotny temat w tym wierszu.

  • R.A.K.

    26 June 2011, 10:29

    Wiesz! Moj stan ducha jest tożsamy... tylko, że ja nie potrafiłbym go w tak dobity i za razem tak piękny sposób go ubrać w słowa.
    Pozdrawiam Serdecznie :)