Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Niebieska poświata - zdjęcie

Już świta
a jeszcze noc bełkocząc
gwiazdami na ustach zmierzchu
kłóci się z dniem
pod latarnią miejską

Modli się
to niech się modli
tłum duszny i rozciągnięty
do bram katedry
przez miasto
i jak pijany na wieży dzwon
bez logiki przewraca
językiem w gębie

A obok jest
jakiś święty
tylu ich i patrzy z przejęciem
na twarzy kamiennym
pierwszy promień
liże mu stopy
jeszcze senne...

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących