Menu
Gildia Pióra na Patronite

Sztukmistrz

Już się w barwne szaty przyodziały drzewa.
Jakby... na wybiegu w słynnym domu mody.
Klon się pod czerwienią palta swego schował
nic nie utraciwszy ze swojej... urody.

Jesion... narzucił złocistą kreację.
Buk wybrał sobie ton pomarańczowy.
Inne z drzew natomiast... chciały dwa kolory.
Karmelowo złoty lub żółto bordowy.

Pysznią się wznosząc konary ku słońcu
które to... leniwie spogląda w gęstwiny
i dostrzega pośród zieleń drobnych listków
czerwone korale panny... Jarzębiny.

Trawy przybrały... rudo rdzawy kolor.
Wiatr nimi kołysze w rytm jesiennych nut.
Od czasu do czasu słonko je... ogrzewa.
Czasem skropi deszczyk lub przeniknie chłód.

Oto... pani jesień przechadza się z wolna.
Do różnych refleksji , przemyśleń nas zmusza.
Przenika w przyrodę tworząc dzieło sztuki.
Sztukmistrz nad sztukmistrze... artystyczna dusza.

55 134 wyświetlenia
395 tekstów
57 obserwujących
  • Cris

    16 October 2016, 17:25

    Piękna ta jesień :)

  • onejka

    14 October 2016, 22:43

    Agnieszki Poetycka Dusza pięknie opisała,
    to co pani jesień namalowała.

    Śliczny wiersz :)