Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Niemy śpiew!

... już pora, więcej światła
cień skrył się za dniem
powiało ciepłym wiatrem
niesione na falach powietrza
wracają
wiedzione instynktem
do swych starych gniazd
ptasi wędrowcy...
a tu nie ma gniazd, nowych
nie będzie
kikuty złamanych drzew,
huk wystrzałów, ogień,
dym i swąd...
za mało sił, by lecieć dalej
...
małe życie, to i mała śmierć
" nie czas żałować ptaków,
gdy giną ludzie" ...
a treli nie będzie!

18 824 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
  • kati75

    16 March 2022, 18:57

    I na gruzach ptaki uwijają sobie gniazdo,życie zawsze znajdzie sposób.

    od yestem, RedRose, Eneida
  • 16 March 2022, 17:43

    Jak tylko tyran odda duszę diabłu...
    z popiołu narodzi się Feniks, wyrosną kwiaty i ludzie...
    Przylecą ptaki...
    Treli nie spisywałbym na straty, ma 80 lat, ale wciąż żyw jeszcze. :)

    od Ceti1