Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przeczytaj - Ojcze Nasz

Jezu, który mieszkasz tam na górze w niebie

i każdy zna z imienia Ciebie

kiedy przyjdą Twoje sądy?

kiedy rozpoczniesz swoje rządy?

posłuchaj może i w niebie swoim do dziś panujesz

na ziemi jednak już tak wysokiego miejsca nie zajmujesz

chleba, którym zajadamy się łamiąc jeden z grzechów Twoich,daj nam teraz

i zapomnij o naszych grzechach tak jak my zapominamy o nich nieraz

ale tylko o swoich bo te cudze zawsze pamiętamy

nie podpuszczaj nas i nie obiecuj na niebie gwiazdek złotych

chroń nas przed złem bo nam to kiepsko wychodzi mimo, że się staramy

5835 wyświetleń
49 tekstów
10 obserwujących
  • 29 April 2010, 11:53

    Może gdzieś czytałam o podobnym temacie i mi się skojarzyło. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  • czystakartka

    29 April 2010, 02:58

    nic nie zmieniałem jeżeli dobrze pamiętam :)

  • 28 April 2010, 17:57

    Marcinie, czy Ty coś zmieniłeś w tym wierszu, bo wydawało mi się , że na temat chleba było coś inaczej? Pozdrawiam

  • marka

    25 April 2010, 22:00

    Wiersz nastrojowy, daje do myślenia.
    Powinieneś rozwinąć tę dziedzinę w poezji,
    Poczytaj Biblię, tam można zobaczyć wiele tematów do opisania w poezji.
    Super wiersz, o ile super choć w namiastce odda jego moc.
    Pozdrawiam.
    Dobry tekst

    marka

  • czystakartka

    25 April 2010, 04:50

    to nie jest wiersz który miał być łatwy i prosty. ma skłaniać do refleksji i przemyśleń. to taka odświeżona wersja modlitwy ojcze nasz, bardziej uaktualniona

  • honey_007

    24 April 2010, 23:40

    Wiersz przepełniony pokorą...to mi sie bardzo podoba!
    :)

  • marka

    24 April 2010, 20:57

    Witam.
    Zaintrygowały mnie Twoje pytania.
    Otóż są na nie odpowiedzi w Biblii.

    kiedy przyjdą Twoje sądy?

    kiedy rozpoczniesz swoje rządy?

    Dobre wieści. Jezus już rządzi w niebie.A kiedy przyjdą sądy? Niektórzy już się osądzają sami i stają po stronie Jezusa a inni za Szatanem.
    Więcej inforamacji można zaczerpnąć w :
    Mateusza 24:3 i dalej.
    2 Tymoteusza 3:1-5
    1 Tesaloniczan 5:1-4
    2Piotra 3:9
    Obj 7: 14-17
    Warto poczytać.
    pozdrawiam

  • 24 April 2010, 10:12

    Nigdy nie czyta się przyjemnie prawdy... Według mnie...

    Moim zdaniem wiersz:
    - Prawdziwy
    - Przybijający
    - Głeboki
    - Piękny
    :).