Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

przebiśniegi

jeszcze tu jesteś a jednak
masz takie nieziemskie oczy

pytałam czy jesteś zmęczona
mówiłaś że tamtej nocy
zakopywałaś gwiazdy za domem

wierzę że wyrosną z nich kwiaty
przebiją skostniałą skorupę
może nawet jeszcze tej wiosny

pytałaś czy już widziałam żurawie
a ja tylko przełykam milczenie

a tam słońce krwawi na wschodzie
i tylko żelazne ptaki
skrzydłami uderzają w niebo
i posypią nam głowy popiołem

137 935 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    6 March 2022, 10:33

    Musiałem wziąć parę głębszych oddechów, by zupełnie nie dać po sobie poznać, jak bardzo bliski, wyjątkowy i niemal wieszczący jest dla mnie ten wiersz. Od takich słów niedaleko już do nieba...
    I tak, tam słońce krwawi na wschodzie. Na oczach całego świata.
    Zaniemówiłem, zachłysnąłem się wszystkim, co tu opisałaś.