Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Jesteśmy młodzi i już
nocami pieką nas zgrzybiałe oczy
bolą przeciążone połamane serca
usychają jak stare konary dłonie

Młodzi jesteśmy, tacy nowocześnie obrotni
I nie mamy czasu dla własnych marzeń
Ulatują wielkie banie z mydła
By roztrzaskać się o byle suchą gałąź

Łapiemy okazje, promocje i autobusy
Wiemy, co grafik podpowiada na jutro
Rozdeptujemy mrówki, stare kapsle, biedronki
Nie zrywamy kwiatów, które rosną teraz
Nic przecież nie widzimy

Młodzi jesteśmy i już
wiemy więcej niż wszystko
Błogosławiony ten, który mądrość spił z memów
Przeklęty, co umie myśleć sam

Jesteśmy młodzi i martwi
Jak przystało na modłę dzisiejszych czasów.

21 171 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • funeralofheart

    8 May 2020, 21:16

    Dziękuję, Wiolu. Czasem ciężko coś wyłożyć, dlatego tym bardziej jest mi miło, jeśli ktoś jednak coś dla siebie wydłubie z tych tekstów.

  • Papużka

    2 May 2020, 07:45

    Genialne strofy! Fajnie gdybyś pobawił się czasem w końcowy morał... to by była taka wisienka na torcie - palce lizać :D

  • piórem2

    19 November 2018, 07:44

    Fajnie że piszesz
    brakuje tu subtelnej retoryki.