Menu
Gildia Pióra na Patronite

Drzewo

Jestem drzewem
Młodym bez liści
Dopiero się kształtuję
Zaczynam zakwitać
Wypuszczam liście
Piękne zielone
Delikatnie wiaterek
Gałęzie owiewa
Zaczyna się czas
Kiedy piękno
Zachwyca innych
Nadchodzą ludzie
Oglądają mnie
Podziwiają ulistnienie
Tak się im podobam
Chcą mnie mieć
Zabierają kawałek
Zrywając ze mnie
Listek po listku
Moje dobre słowo
Mój dobry gest
Mój czas
Moją pomoc
Zabierają mi
To co im potrzebne
Dla ich korzyści
Nie mają litości
I z każdym listkiem
Coraz mniej dobra
Robię się płytka
A kiedy ostatni listek
Zostaje zerwany
Zostaje zniszczona
Cała w środku pusta
Bez liści
Tak działa
Człowiek na człowieka
Ale przecież
Jestem tylko
Drzewem.

19 717 wyświetleń
138 tekstów
7 obserwujących
  • 19 July 2022, 04:48

    Oj tam... próbują tylko trafić na listek... figowy. ;):D
    Wypuszczaj nowe, nie leń się. :))
    Dobrego dnia. :)))

    od Eneida
    • Milssss

      19 July 2022, 08:30

      Ty całe dobro w portkach chowasz? haha ;p
      Ja przez serce do ludzi przemawiam nie przez ubranie jak Ty smoczku ;p
      Człowiek człowieka by wyżarł , wykorzystują go jak mogą , dobroć jest niszczona , i taki jest przekaz ;)

      od yestem
    • 19 July 2022, 20:47

      Skąd wiesz? Zaglądałaś? :P:D
      Dobro samo się chowa, żeby nie być pożarte... ;)
      Przez serce... nagie... no widzę, widzę, całkiem nieubrane. :D ha ha ha