Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jestem częścią marszu!

Jestem częścią marszu!
Tysięcznym krokiem po grzbiecie bruku.
Jestem kęsem paszy
mocarza napinającego gniew w łuku.
Jestem piórem drapieżnika,
ostrzem szabli tnącym brudne szaty.
W tej ziemi straży stoję szykach,
choćby naprzeciw tkwił łeb rogaty!
Jestem miłością pokoleń starszych,
grudą błota z łez naszych kobiet,
bo wiara moich trzewi farszem
i dla niej robię to, co robię!
Dlatego stoję! w marszu krocząc
z tysięczną rzeszą serc Polaków
lewacki posąg topiąc stopą w błoto,
w pokorze i ku chwale Pana Krzyża znaków.
Więc tak! Mówiąc jak najprościej
Jestem biciem serca Marszu Niepodległości

42 057 wyświetleń
582 teksty
6 obserwujących
  • 14 February 2021, 01:23

    takich nam potrzeba, Patriotów
    sercem pełnym Ojczyzny

    Brawo!

    od Duse i Kenzo
  • exsilentio

    13 November 2020, 12:51

    Sexoh't.
    Sercem się maszeruje nawet jak się stoi. Też to jest w wierszu. Dzięki.

    od Hares, brozyna, Kasandra48
  • Sexoh't

    13 November 2020, 00:10

    A mnie w tegoroczny Wielki Dzień było smutno, z racji wiadomych zamiast maszerować - pocieszyłem się tylko piękną naszą, najwspanialszą flagą, która falowała za oknem.