Menu
Gildia Pióra na Patronite

стрічка

jest wstążka w szarym warkoczu
mysim ogonku uduszonej
pod gruzami

warkoczyk ten jak dym płynący
pośród płomieni
pachnie ziemią i popiołem

z tego dymu
ktoś może starym zwyczajem
odczyta sygnały
na przykład pomocy lub uwaga
wrogowie
zanim wytraci się w gorącym wietrze

może ktoś
z brudnego nędznego warkocza
- pasmo po paśmie
prześledzi wędrówkę ognia
duszy człowieka: wzdłuż jego ciała
z gliny i łez

a potem może chciałby
jakiś prometeusz
samarytanin i atlas

zebrać to ciało
drobne i sztywne
co siniało z wysiłku

wyjąć z ust grudkę ziemi
rozczesać włosy

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!