Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Wciąż sobie przed innymi gorsi

Jest też i tej części narodu imieniem paw gloria
I to wcale nie pozbawiona praktyki teoria.
Mit, że wszędzie lepiej, gdzie nas nie ma,
Wszystko piękniejszym od tego nad Sołą nieba.
Gdzie zamiast modlitwy serca polskości,
Usta wielbią przekraczanie barier nieprzyzwoitości.
Struny inteligenta miast wierne prostemu polskiemu,
Podcast szydzą, jak piachem w oczy językowi ojczystemu.
Czemu nie do Rychwałdu, na Pólko do Bralina,
A do Paryża, Nowego Jorku, gdzie wiary już nie ma?
Czemuż nie na rosół, flaki, roladki do mamusi,
Tylko głodować o risotto, ostrygach i suszi?
Dlaczego mnie prześladujesz przechrzto weganinie?
Wiesz żem Polak - Katolik, ja jem woła i świnię.
Dlaczego nie Polaków w duszach i sercach gra,
A bat - obcych wola, w kieracie Polaków ma gnać?

297 748 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!