Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dolnośląskie pejzaże

Jest pręgierz
siny od bólu i cięg
w Gościszowie

Na trzech schodkach
- przesadziłem -
dwóch
siedzi o sfilcowanej twarzy
człowiek
i sączy wino
z niespotykanym spokojem

U jego stóp
ptaki
gołębią się w masie
jak ciasto wyrabiane rękami
a on sypie im ziarno
z kieszeni pozszywanej
nićmi przypadku

Kto mógł
to wyjechał z tej wsi
za dobrobytem
na zachód lukrowany
zostawił go nawet syn
po pijaku chłostany
dla zasady.

127 931 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Thebestkasiaa

    12 July 2016, 00:28

    Czasem ponurość wkrada się w nasze życie...Świetne!
    Pozdrawiam serdecznie

  • Cris

    11 July 2016, 10:55

    Szara ''strefa''- potrafisz namalować tę rzeczywistość...dobry wiersz.

  • onejka

    11 July 2016, 09:59

    nie jestem tutaj przypadkiem, na Twoje wiersze się czeka...

  • 10 July 2016, 20:39

    Lubię te Twoje ponurości.
    Pozdrawiam. :)

  • wdech

    10 July 2016, 14:07

    śląskie dolne rejestry

    he he