Menu
Gildia Pióra na Patronite

Sen ma krzywy zgryz

Jest cisza
w łazience schowany czas
obgryza paznokcie snom

Absorpcja
to sugestywna krzywa
której nie sposób unikać
ale można zachować świadomość
i odepchnąć fałszywe sny
wykreowane przez zwierciadła
obłudnej rzeczywistości

Kiedyś głoszona że na zachodzie
jest źle
i ciemiężeni robotnicy umierają w jarzmach głodu
za żelazną kurtynę ktoś przerzucił kolorowy katalog
wysyłkowego handlowego domu
i podważył szary sen
tłoczony do umysłów
żeby nie odsłaniać zasłon
i nie przebudzić się
"-Zostańcie w domach,
zadbajcie o swoje zdrowie i zdrowie bliskich..."
Sączy się głos z białego megafonu...

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    22 April 2020, 16:44

    Przemówił...

  • onejka

    22 April 2020, 16:20

    Świetny wiersz, bardzo na czasie !