Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dla zagubionych

Jeśli gdzieś istnieje
idealny świat
nie zabieraj mnie tam
tutaj jest mój Dom

* Chciałabym Was zachęcić do interpretacji;) Jak rozumiecie mój przekaz?

47 963 wyświetlenia
306 tekstów
144 obserwujących
  • Seneka 18

    3 December 2011, 19:05

    Idealny świat...istnieje między połówkami pomarańczy...wystarczy gdy się do siebie przytulą...i tam właśnie odkryją dom...:).

  • 18 November 2011, 15:30

    Nudny. I temat. I "wiersz".
    Chociaż i nad nazwaniem tego tekstu wierszem... jeszcze się zastanawiam.

    Minus - motywacyjnie.

  • Nika789

    18 November 2011, 14:33

    Nawet najbardziej idealny świat nie da nam wszystkiego. Dlatego pierwszą moją myślą było to, że wiersz jest pewną obawą, lękiem przed zmianami. Ale jednocześnie jest w nim duża dojrzałość, skoro Dom to ukochana Osoba, zatem nic już więcej nie potrzeba.

    Pozdrawiam Dominiko.

  • Uczuciowa

    18 November 2011, 14:15

    bajka1 Jest najbliżej prawdziwej interpretacij;) Pozdrawiam

  • bajka1

    18 November 2011, 13:05

    Wglębiając się w słowo "Dom"napisane z dużej litery uznaje,iż ów Dom=ja,moje ciało

    jestem jaka jestem i nie chcę sie zmienić

    to takie moje rozmyślania...pozdrawiam

  • Myffa90

    18 November 2011, 12:29

    Ja z kolei odebrałam to trochę inaczej, bardziej o czyjejś ucieczce pomyślałam.
    Ktoś od nas odszedł bez słowa by zaznać czegoś nowego, może lepszego, a ten wiersz to apel, że gdziekolwiek jest to my tęsknimy za nim i niech wraca do domu. ;)

    Tylko wtedy ostatni wers troszkę musiałby się zmienić.

  • Uczuciowa

    18 November 2011, 10:57

    Zgadzam się z Tobą. :)

  • Elizabetta

    18 November 2011, 10:45

    Szkoda, że w szkole tak nie było, interpretacja była z góry narzucona. Dlatego była przez mnie znienawidzona, dopiero później prywatnie się do niej przekonałam:) a na tym portalu takie piękne wiersze powstają,:)

  • Uczuciowa

    18 November 2011, 10:42

    W poezji piękne jest to, że każdy może ją odbierać inaczej i inaczej interpretować:)

  • R.A.K.

    18 November 2011, 10:40

    Gdy ciekawość sprawi, że miejsce pobytu przyjdzie nam opuścić a po czasie objawi się tęsknota, oznacza to, że mamy dom… prawdziwy dom. Nie budynek i nie adres go tworzy, lecz to, co do tęsknoty wiedzie i sprawia, że nawet z najpiękniejszych miejsc chcemy do tego powrócić…