Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Konkurs Wiersz jesienny

Jesienią

jesienią wszystko nabiera kolorów
roztańczone liście klonowe i dębowe
warzywne stragany z wyszczerzonymi dyniami
policzki po długim spacerze a czasem w gorączce
rozświetlone nagrobki na pobliskim cmentarzu
dni babim latem i słońcem ozłocone

a później blaknie
przemoknięte liście klonowe i dębowe
opustoszałe stragany warzywne
policzki pozbawione słońca
pogrążone w mroku nagrobki
szare i krótkie dni

i tylko miłość ma się dobrze
tak mówią kasztanowe ludziki
i korale z jarzębiny
stworzone w niedzielne popołudnie
tak mówią borowiki
zebrane w sobotni poranek
i tak mówią liście
rozdeptane na leśnej ścieżce

6881 wyświetleń
54 teksty
9 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!