Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kawa i melancholia

jesień...
przyjrzyj się
- piękna -
pachnąca pieczonymi jabłkami z cynamonem
lubiąca grzane piwo
wino

czasami płacze
za minionym latem
waląc w cholerne parapety

liczę z nią łzy -
ponoć by zrobić w sercu miejsce na szczęście trzeba się wypłakać

moja słabość
zaczyna się ustami rozgrzanymi przez kubek oczami wpatrzonymi w dno
z myślą - czy da się czytać z fusów
"szukam herbaty na zapomnienie"
wciąż jednak coś wraca
drąży po bliznach

czas smutków
zapuszczania brzucha

ktoś inny by powiedział -
to czas ludzi samotnych...

Sylwia Pryga

40 726 wyświetleń
285 tekstów
27 obserwujących
  • szpiek

    30 January 2023, 18:24

    Pamiętasz, była jesień
    Mały hotel "Pod Różami", pokój numer osiem
    Staruszek portier z uśmiechem dawał klucz
    Na schodach niecierpliwie
    Całowałeś po kryjomu moje włosy
    Czy więcej złotych liści było
    Czy twych pieszczot, miły
    Dzisiaj nie wiem już
    😊

  • Sylwia P.

    13 September 2020, 08:10

    Dziękuję Kati, pięknej niedzieli życzę 🙂🌞

  • kati75

    12 September 2020, 18:07

    U mnie dziś upał był😁Pozdrówka Sylwia 😉

  • Sylwia P.

    12 September 2020, 16:11

    Ooo, Mabo, narobiłaś smaka😋
    Widoki za oknem u mnie nie za ciekawe, ale jeszcze trochę i nacieszę oczy... Dziękuję za słowo 🌻