Menu
Gildia Pióra na Patronite

Okruszki II

Sylwia P.

Sylwia P.

Jej życie było ciągłym placem zabaw albo budowy.
W zależności który "wujek" ją odwiedzał, ciągle miała coś powywracane do góry nogami albo rozgrzebane w pamięci. Mówili, że nie będzie bolało, gdy uczyli się jej ciała. Nieraz płakała. Wpajano jej, że jest warta "mniej niż zero".
W końcu zaczęła odbijać się od dna. Czasem czuła jeszcze cuchnący oddech i zepsuty testosteron.

Ostatnio była bardziej zadowolona z siebie.
Zza brudnej koronki uśmiechała się do niej forsycja. Wpuściła trochę wiosny przez otwarte okno, zdmuchnęła kurz z intymnych zakamarków krzeseł.
Wyniosła śmieci, przemilczane zadry przestawały boleć.
Poczuła cieplejszy wiatr, fajnie zaszumiał we włosach. Była gotowa na nadejście kolorowych motyli.
Nawet sąsiad życzliwiej zaczął na nią spoglądać (czy odwrotnie). Nie zostawiał już "listów" na wycieraczce.

Zza czystej firanki, wyglądała motyli, jeszcze przez kilka poranków. Nie nadleciały.

Krew zmieniła swój bieg.

Sylwia Pryga

40 726 wyświetleń
285 tekstów
27 obserwujących
  • Infinite Gentleman Night

    1 October 2020, 17:08

    Wybacz , nie doczytałem tego "nie nadleciały" i jakoś tak moje myśli już w lepszą stronę poleciały ,czasami też dobrze jeśli krew zmienia swój bieg ,to tak jakby odtrucie organizmu ,bądź życia symbolizowało . Pozdrowionka serdeczne Sylwia od roztrzepanego znajomka 🙂no i oczywiście to co najważniejsze to mieć nadzieję ,że ten smutek ugasi szelest skrzydeł motylich 🙂🍀tup,tup,tup lecę dalej 😉🐾🍂

  • kati75

    29 September 2020, 20:37

    Dramatyczny obraz, niestety takie rzeczy się dzieją,tylko nikt o tym nie chce mówić.Ofiara boi się ,wstydzi ,jest pozbawiona swojej woli, myśli,że tak skonstruowany jest świat.Tak można zmanipulować dziecko, nastolatkę wmówić jej to wszystko .Wykorzystać i czuć się bezkarnym.O tym powinno się mówić,nie zamiatać spraw pod dywan,potępiać przemoc wobec drugiego człowieka i bezwzględnie karać!

  • 28 September 2020, 21:16

    Koniec jest najsmutniejszy...
    Takie ofiary, to często bardzo wrażliwe, mądre i atrakcyjne osoby.
    Zwykle do końca życia mają mniejszą, lub większą traumę.
    Niekiedy sobie z tym nie radzą...
    Być może często poruszany temat, ale też takie przypadki się zbyt często zdarzają, a bezkarność krzywdzących nadal razi...
    Dobranoc. :)

  • Sylwia P.

    28 September 2020, 20:33

    Smoku, temat bardzo często opisywany w poezji, przynajmniej ja się sporo spotykam...

    Rafale, nie wiem czy zauważyłeś, w końcówce tez nie zawesoło. Życiowa sinusoida. Była chwilowo, lecz zabrakło do końca nadziei. Bywa.
    Dobrej nocy🌸💤

  • Infinite Gentleman Night

    28 September 2020, 18:59

    Początek bardzo smutny i życiowy ....dobrze ,że im dalej zaglądamy w tekst ,tym więcej światełka nadziei wygląda w naszą stronę .
    Kojących snów życzę Sylwia :) ⭐🍂

  • 28 September 2020, 17:57

    Trudny temat, ale ważny.
    Pozdrawiam.