Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Jednym tchem... "

" Jednym tchem ...cieszmy się z małych rzeczy...prostych radości... z nich składa się życie..."

Słońce zachodzące nad morzem jeszcze się resztą świateł przypomina.
Szkoda wybiła już jego godzina.
Wodę i szum fali obserwuję z oddali.
Widzę jak słońce walkę swą rozpoczyna.
Nie wie, że to ostatnia jego godzina?
Wpada do morza i tak utopione, ostatnim promieniem jeszcze próbuje purpurą zachwycić, mieszając się z granatem. Granat z zielenią i złotem się mienią. Piękne kolory się do mnie śmieją.
A moje oczy, serce i dusza - szaleją.
Uwielbiam wschody i zachody słońca.
Błękit morza, granat i biel chmury - małe radości.
Prostą drogą do krainy Szczęśliwości.
Ja zamieram w ciszy, w bezruchu.
Wdzięcznie wyciągam ręce do Ciebie.
Wiatr delikatnie smaga mnie po policzkach.
Dotyka mnie swoimi palcami, bierze w ramiona. I szepcze do ucha:
- Moja droga, późna już pora - do domu czas wracać.
Łza się skrada po cichu.
- Jeszcze chwilkę, odpowiadam.
W pożegnalnym geście ręce do Ciebie składam.
Uśmiech posyłam.
Dziękuję Ci za wszystko.
Gdzie Jesteś?
Jak Ci dziękować mam?
Szczęście na wyciągnięcie dłoni.
Miłości tyle we mnie.
Ja, tam na brzegu stoję i czekam.
Radością podzielić się z Tobą chcę.
Więc pytam Cię:
- Gdzie teraz jesteś?
...

280 771 wyświetleń
2721 tekstów
35 obserwujących