Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Złoty i Mały

Jeden Złoty, drugi Mały
Dwa kaczory się targały
Złoty uciekł do sąsiada
Mały na podwórku włada
Złoty wszystko krytykuje
O czym mały zdecyduje
Z Małym ptaki moherowe
Złoty woli kolorowe
"Mój kuper, moja sprawa ! "
Na podwórku wielka wrzawa
Kolorowe kaczki zaczęły się wściekać
I małemu każą "szybciutko uciekać"
Nie chcą wysiadywać jajeczka żadnego
Pod dyktando prawa kaczora Małego
Każda głośno kwacze, dziobem wystukuje:
"Ptaszek się zaczyna, kiedy się wykluje! "
Wtórują im także te indory stare
Którym mały zabrał czerwone korale
Kolorowe ptaki i te w swej szarości
Zgodzić się nie mogą co do swych wartości
Wszyscy o tym wiedzą, że to marna bajka
O władzę wciąż idzie , nie o ptasie jajka
Złoty gdy tu rządził z perliczką do społu
Podwórko rozebrał prawie do rosołu
Mały odział w piórka pisklęta maleńkie
Ptasim starcom dodał ziarenka niewielkie
Pisklęta wyrosły, w niepamięci mają
Ile to małemu dzisiaj zawdzięczają
Złotemu problemy były przecież znane
Lecz ziarenek nie dał, były zakopane
Bo cały ambaras na podwórku taki :
w piasku grzebią z dala egzotyczne ptaki
Złoty z nimi trzyma, podwórko poleca
Gdy Mały ustąpi szybko się tu zlecą
Grzebały i grzebią i próbują dzióbać
O mądrość też idzie - nie dać się oskubać
Tak więc cały kurnik dzisiaj podzielony
Kury, szare kaczki te ze stałej grzędy
Chcą by kaczor Mały pełnił im urzędy
Gęsi, kolorowe ptaki i dumne indyki
Pragną rządzącego z granic egzotyki
Morał z tego płynie jasny i klarowny
Podział na podwórku nigdy nie jest dobry
Jeśli w tym kurniku nie będzie jedności
Lisy sprytem wejdą i policzą kości
A sąsiedzi wokół tylko kibicują
I nowe sztachetki na płoty szykują

Czy kaczorek Złoty, czy kaczorek Mały?
Każdym rządzi buta...
Może na podwórku potrzeba koguta?
Anna Szyrwińska

57 052 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
  • Hares

    19 December 2020, 15:06

    O ile pamiętam babcine podwórko, kogut to dyktator, zawadiaka, kury mu nie podskoczą :)
    Kaczory są zgodniejsze. Kaczor dba o panie kaczki i małe, żółtodzioby.
    Wystarczy, żeby inne zazdrosne ptactwo nie dziobało sabotażem, nie uciekało z zagrody i nie szczypało dziobami, a zgoda na podwórku jest możliwa :)

  • Sexoh't

    11 December 2020, 08:32

    "miałeś chamie złoty róg" :)
    Teraz za miedzą mądrości swe drukuj, tylko szczerze :), a kaczorki to miłe stworzonka!!

    od Kenzo, Marsjanka1980, RedRose