Menu
Gildia Pióra na Patronite

Janie Pawle II

Janie Pawle II Wielki
Niech Cię wielbi żywioł wszelki,
Niech Cię chwali ziemia cała
i ta duża, i ta mała .
„ Ojcem narodów ” byłeś nazwany,
bo każdy człowiek był przez Ciebie ukochany
Bez względu na to, czy był świętym,
Czy upartym i zawziętym .
Z księdzem Tischnerem się spotykałeś
I przyjacielem swoim go nazywałeś.
„ Pamięć i Tożsamość ”, „ Osoba i czyn ”, „ Humanis Redemptor ”
„ Wstańcie, chodźmy ”, „ Tryptyk rzymski ”, „ Veritatis Splendor ”
To niektóre książki przez Ciebie napisane,
A w nich wielkie prawdy ludziom przekazane.
Matce Boskiej swój pontyfikat zawierzyłeś,
Ali Agcy przebaczyłeś.
„ Papież pielgrzym ” to tytuł twój,
w każdym miejscu czułeś się swój .
Gdy umierałeś świat się zatrzymał
i każdy człowiek oddech swój wstrzymał .
Ty nas szukałeś, a my przyszliśmy do Ciebie,
by Cię wesprzeć w potrzebie.
Kiedyś Ty nas wspierałeś, a teraz my zawierzamy Bogu Ciebie,
byś się znalazł jak najszybciej pośród świętych w niebie .

44 464 wyświetlenia
371 tekstów
160 obserwujących
  • awatar

    17 August 2010, 09:33

    Falco: nie mam szacunku dla pozłacanego klozetu, pić zaszczanej wody z niego nie będę, chętnym życzę smacznego, "gdzie zaczyna się szacunek dla autorytetów tam kończy się twórca". skończyłeś się przed poczęciem ?, pozdrawiam.

  • awatar

    17 August 2010, 08:39

    pachnące polskością bzdety klozety - pisanie czytelnikowi że ma kompleksy bez odpowiedzi na dezaprobatę, życzę sukcesów na drodze zasłaniania się papieżem, Bogiem, Tischnerem i św. Józefem przy komponowaniu gniotów. pozdrawiam bez kompleksów.

  • torpeda10

    16 August 2010, 22:15

    No nie wiem awatar może masz jakieś kompleksy?

  • awatar

    16 August 2010, 18:55

    Torpeda10: Nie wiem co w mojej ocenie utworu jest niezrozumiałego słowo apoteoza ?, wiersz ?, powtórzenia ?, pozdrowienie z Bogiem ? wszystko jest dostępne przez Google,

    pozdr.

  • awatar

    16 August 2010, 12:04

    Apoteoza jest, wiersza nie ma, i te powtórzenia, pozdrawiam, z Bogiem.