Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pięta Achillesa

Jak boski Achilles
Śmierć jest wojownikiem
niezwyciężonym
Jak Hektor przez pomyłkę, przypadek
stanę do walki
z nieznanym mi wrogiem
i wykrzyczę pogardę
O, zwykły śmiertelniku
Żeś jest kruchą istotą
Śmierć w pył cię przemieni
w jednej chwili żyjesz
w drugiej masz mogiłę
Nie bądź zuchwały
jeśliś jeszcze nie doczekał
czarnej pustki w jej źrenicach
być może otarłeś koniuszek
swej dłoni
w zapachu Jej skóry –
zwiastunie Jej przyjścia
niezmierzoną masz siłę
O, Śmierci Kostucho
lecz nawet Ty Nieśmiertelniczko
masz piętę Achillesa

47 970 wyświetleń
306 tekstów
144 obserwujących
  • obito

    11 November 2010, 22:49

    Ładny :)