Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jak

Jak złapać szczęście
co mryga jak światło
i jeśli po oczach nie świeci
jedynie z ciemności je widać

Niektórzy bawią się w Boga
a ono i tak pojawia się
i znika

Niektórzy bawią się w Diabła
i ci widzą, i pragną
i nic więcej

Jak przy wschodzie i zachodzie
o świetle wiemy
tak o szczęściu
i jak głupcy wierzymy
że deszcz
to nie tylko chmury

81 587 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • kati75

    25 April 2020, 07:18

    Twój wiersz dotyka czegoś, czego nie można dotknąć więc jak uchwycić szczęście i mieć je cały czas w dłoniach? Ślepo wierzymy w szczęście, które nie dla wszystkich jest tym czego oczekują.

  • scorpion

    21 April 2020, 23:33

    Ale że jaką tablicę? Będzie wisieć gdzieś w centrum miasta?

  • Formalina

    21 April 2020, 21:14

    Tak mi to chodzi po głowie, że jeśli moge to kradne na tablice słowa Twe 😄😌
    ,, Jak złapać szczęście
    co mryga jak światło
    i jeśli po oczach nie świeci
    jedynie z ciemności je widać(...)"

  • Papużka

    19 April 2020, 19:10

    Mądry brodacz znajdzie najpierw szczęście w sobie, a wtedy nie będzie go już więcej szukać w innych... :)

  • Monika M.

    19 April 2020, 08:32

    Szczęście złapać można tylko na moment.
    Aby zostało na dłużej - trzeba je podsycać.
    No i ono też musi się rozwijać.