Menu
Gildia Pióra na Patronite

SERCE I ROZUM - pytam.

Jak pogodzić
serce z rozumem
czy ktoś mi
wytłumaczyć
to umie.
Że gdy się kocha
kogoś
tak bez tchu
i do dna
i nie potrafi się
przeżyć
bez tego kogoś
ani dnia.
To tak jakby
ktoś
poruszył nagle w nas
trybiki
nacisnął naraz
jakieś
schowane guziki
i nagle zamiast
myśleć co i jak
ktoś przesłania Ci
cały Twój świat.
- to miłość
A przecież
w mózgu ona jest
ona mieści się
właśnie tam
Więc jak to jest
w końcu
z tymi
uczuciami
co królują
i rządzą
nad nami?
Czy to rozum
czy serce
uczucie budzi
w nas
niby mózg mówi
nam
co jest nie tak
i czego nie chce się
poczuć smak?
A jednak często
tak bywa
że serce
inaczej
drugą osobę
odkrywa.
i Widzi ją w samych
superlatywach.
Rozum natomiast
widzi same wady
i coraz to nowe
odkrywa
przywary.

A serce
tęskni
i nie daję spać.
I mówi
że jeszcze
więcej
może z siebie
dawać.
Rozum zaś
daję sercu
znać
czy dobry
będzie
z tym kimś
nasz świat.
Kogo można
kochać
i jak.
Bo serce
nie pyta
się wcale rozumu
czy może kochać
czy lepiej
dać sobie spokój.

Rozum i serce
czy ktoś
odpowiedź mi da
czy warto kochać
aż do dna...
czy zapomnieć
lepiej
choć chyba
się nie da
zapomnieć
ukochanego człowieka -
tylko jak?!
Tylko jak?

Rozum i serce
odwieczna bitwa
czy ktoś mi odpowie
skoro się pytam?
Chciałabym wiedzieć
tylko to jeszcze.

1:12 25/10/2013

31 486 wyświetleń
325 tekstów
5 obserwujących
  • AsiKa

    25 October 2013, 14:22

    Oj bardzo trudne Krysiu.
    Mark dziękuję, mam nadzieję, że to dobre wrażenie ;)
    pozdrawiam WAS cieplutko jesiennie i z sercem :))

  • Queyk

    25 October 2013, 02:35

    jestem pod wielkim wrażeniem,pozdrawiam M