Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

bez nazwy

jak dobrze jest być nikim dla świata.
bez łatek,
pseudonimów,
karykatur ludzkich wyobraźni.

być nikim.
nie musieć stawać na palcach,
rozciągać się,
dorastać do pięt,
do rangi wielkich nazw,
wyprodukowanych przez pełne błędów usta.

być nikim ważnym dla świata jak ten latający wróbel,
którego nikt nie dostrzega,
nikt nie wychwala,
o którego istnieniu nikt nie wie,
a jednak dla Boga jego egzystencja jest tak samo wystarczająca,
tak samo ważna,
jak egzystencja każdego nieważnego dla świata człowieka.

jak dobrze jest być nikim dla świata, a dla Boga kimś.

kimś tak samo ważnym jak ten mały, szary wróbel,
jak jego wirujące na wietrze pióro,
o które nie troszczy się świat,
a troszczy się Bóg.

13 513 wyświetleń
100 tekstów
21 obserwujących