Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rozważanie Wierzyńskiego

Jacek Kaczmarski też nie został ogłoszony wieszczem,
Choć napisał o tobie piękniejszy wiersz,
Niż ty byś mógł sobie w spiżu pamięci ludzkiej,
Wykuć nagrobek pełen złotych zgłosek.

Gdyby nie pieśń autora "Głupiego Jasia",
Byłbyś mi wzmianką encyklopedyczną,
Czymś zawoalowanym za terminem "Skamandryci".
Przykro mi, wolę Asnyka i Leśmiana.

A uwielbiam Poświatowską i trochę Szymborskiej.
Zakochanym zaś w Broniewskim, dziś to wielkie fo pa.
Ciekawe czy polonistki uczyły o tobie.
Czy byłeś na indeksie ówczesnych lektur?

Ciekawe czemu i po co emigrowałeś?
Ciekawe czemu wróciłeś tylko prochem?
Wiesz, a nasze dzieci wracają, mimo, że
Nasz kraj, to wciąż nikomu bajka.

Dziwne, umarłem tobie za życia.
Mam wrażenie, że się dopiero ci urodzę.
Nomen omen, ja się począłem,
A ty odszedłeś do twoich umarłych.

297 714 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!