Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jestem i będę

Teksty z obrazami - Jestem i będę - exsilentio
Jestem i będę - exsilentio

SPROSTOWANIE/wyjaśnienie przesłania wiersza :

Tytułowe "jestem i będę" oznacza pamięć i ślad. A nie rozwiązanie protestu.

Jeśli spowodowało to komuś ulgę, to z całego serca przepraszam. Protest nie jest fochem, czy infantylizmem. Wierszem, nawet ładnym, go nie zakończę...
Bądźcie szczęśliwi.
QQ
===

Ja tu zostanę. Nie trzeba się martwić.
Rzeka mnie pamięta,
Niektóre dziewczęta,
I ci, co ustawiają walki…

Niełatwo wyrzucić mnie z głowy,
Tak śmiesznie jestem szalony,
Aż dziw, że nie mam żony,
Chociaż od dawna na to gotowy.

Chodzę niezdarnie po świecie.
Przewracam zasady, rozbijam reguły,
Za bardzo jestem czuły.
Nigdzie takiego idioty już nie znajdziecie.

Pobito mnie tyle razy,
Że z tyłka zrobili mi tatar,
A wciąż głupoty gadam.
Miła twarz, choć bez twarzy.

A jednak zostanę bardziej niż inni.
W słowach, żalu, pustce i ciszy,
Kiedy, choć chcesz, już mnie nie słyszysz,
To ja jestem temu winny.

Człowiek jest nie dlatego, że jest,
Tylko dlatego, że chce i umie być.
Ja w życiu przeszedłem siedem żyć,
Najpiękniejsze lata i największy deszcz.

Dlatego zostanę.
W smutku po miłości mnie odszukasz,
I tam, gdzie w piersi coś puka,
Dojdziesz moim śladem.

Nie dziw się, że jestem tak cicho.
Słowa mi się wyczerpały,
Kiedyś za głośno płakałem.
Teraz już tylko oddycham.

42 057 wyświetleń
582 teksty
6 obserwujących