Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 11 December 2020

Ja płaczę

Ja płaczę stojąc w deszczu
I we łzach cały moknę
Słuchając ludzkiej mowy
Patrząc ludziom w okno

Ja widzę bank kredyty
I ludzi co w to weszli
Oddając całe życie
Wszystko co zarobią

Ja płaczę bo pamiętam
Tych co zginęli
Oddali własne życie
A ludzie zapomnieli

Ja widzę tych pięknych
Co kiedyś wyjechali
I ich okruszek szczęścia
Za euro lub dolary

Ja płaczę i przeklinam
Tym co wszystko jedno
By zyskać coś dla siebie
Okłamią i uśmiechną

Na tych co odwrócili
I zgnietli swoją przeszłość
Uznając obcą rację
A spokój czczą jak świętość

Ja płaczę słysząc pieśni
Bardów od walki i nadziei
I widząc ludzi słabych
Jak padli bo ugięli

76 460 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    15 March 2021, 19:06

    Dziękuję wszystkim za opinie i serduszka . Miło mi też że jest tylu wrażliwych ludzi, którym nie jest wszystko jedno.

  • RozaR

    8 December 2020, 18:54

    Tych krzywd i niespełnianych nadziei w ostatnich latach było mnóstwo. Ile tragedii ludzkich zakończonych śmiercią, ile poniżenia .........

    od PetroBlues, Bromba, Sexoh't
  • onejka

    8 December 2020, 17:57

    Najlepsze w tym wierszu jest to, że może być refleksją dwubiegunową.

    od PetroBlues, sprajtka, yestem
  • PetroBlues

    8 December 2020, 17:40

    Jestem chyba trochę młodszy, ale mimo to...dawno mi się oczy nie spociły przy żadnym wierszu, a już szczególnie tutaj...

    Uszanowanie...

    od Sol 8 i Hares
  • Sol 8

    8 December 2020, 15:05

    Jedni się cieszą a drugim życie się wali ;( szczera prawda...Miłego.