Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kacap

Ja jestem Kacap !
Batem wykuty
W sowiecki walec
Jestem obuty

Mnie urobili
W silosie kłamstwa
Ja jestem człowiek
Krzywdy i draństwa

Mną pogardzali
Nahajką bili
Bym nie żałował
Tych co ze mną żyli.

Lecz ja nie taki
Ja serce dam
Ja cię ugoszczę
Wszystkim co mam

Słoniny nakroję
I wódki naleję.
Ty drug moj
A ja ci przyjacielem

Lecz gdy przyjdę
Na ziemie twoje
Będę mordował
Gwałcił i bił

Bo jestem już kacap
Z kości i krwi.

Wiersz nie jest skierowany do narodu rosyjskiego tylko wyrazem jest pogardy wobec postawy jaką wykreował komunizm. To akt współczucia na nieprawdopodobne nieszczęście jakie spotkało narody post –sowieckie. Postawa ta ma swój odpowiednik nawet teraz.

76 481 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • danioł

    13 October 2014, 15:23

    'dyletancie z blokowiska robotniczego' - no rozbawiłeś mnie

  • RozaR

    12 October 2014, 23:52

    Tak to mój najlepszy wiersz .
    Przeczytaj komuś go - to się przekonasz co powie,- dyletancie z blokowiska robotniczego.

  • danioł

    12 October 2014, 19:42

    wolałbym byś nie używał słowa 'wiersz' w stosunku do tego badziewia

    ps.: jeśli to twój najlepszy "wiersz"... to niezły z ciebie "poeta"

  • RozaR

    5 October 2014, 20:35

    To chyba mój najlepszy wiersz.
    Dlatego dziękuje za uznanie.